Hvordan i huleste kan gårdsbruk bli gøy?

Hvis det er én ting jeg ikke finner spesielt spennende å høre om så er det gårdsbruk. Joda, det er sikkert kjekt å jobbe med dyra, dyrke jord og høste godene, men det medfører veldig mye arbeid og ikke den beste lønna.

Jeg fikk den nye utgaven av spillet Agricola dumpet i posten nylig fra Mayfair Games. Dette spillet har mottatt haugevis av hyllester verden over og det må da være en grunn til det. Spillet handler om gårdsbruk. Jepp, du må sanke mat, dyrke jord, skaffe dyr og sørge for at de kan formere seg og utvide din egen lille familie, samtidig som du klarer å brødfø alle sammen.

Det høres kanskje ikke spennende ut, men det er det faktisk. Du har så utrolig mange valg å gjøre, men samtidig veldig lite anledning å gjøre det på. Spesielt når du introduserer andre bønder som vil ha akkurat det samme som deg!

Hauger av ressurser til rådighet, men så liten tid.

Du starter din enkle gård med deg selv og din ektefelle. Dere har stort gjorde, et hus som akkurat rommer dere to og ingen ting ellers. Snart kommer vinteren og maten må på plass. For å få mat, må du skaffe deg åkre eller dyr, samt noe å tilberede maten med. Når du sanker korn, må du bruke tid på å bake, når du samler dyr, må du lage inngjerdinger og låver de kan leve i.

Brettet har akkurat de tingene du trenger, som tømmer, hvete, dyr, stein, mat og siv du kan bruke på tak. Når du sender et familiemedlem for å sanke tømmer, er det ikke mer til de andre spillerne, så de må gjøre noe annet. Men du får bare plassere én figur om gangen, så du må tenke deg nøye gjennom hvilken rekkefølge du gjør ting i. Plutselig er plassen du vil bruke opptatt og planene dine er fullstendig endret.

Mange flotte komponenter i Agricola. Esken veier godt over 1kg.

Agricola er et såkalt «Worker Placement» spill, der du setter ut arbeidere fysisk på forskjellige plasser på brettet, og du får godene derfra. Når du har plassert figuren din, er plassen opptatt og andre spillere må finne andre ting å gjøre.

Når alle arbeiderne er satt ut er runden ferdig og alle får tilbake sine arbeidere. Av og til er det innhøsting og da må du samtidig fôre familien din. Dette er fryktelig vanskelig å få til og du kjenner virkelig nøden som eksisterte for lenge siden. Du må bygge deg opp samtidig som du overlever. Hvis du ikke klarer å brødfø familien får du straff, for du må begynne å tigge.

Dette er et solid sterkt spill som jeg virkelig liker - men, og det er et stort men. Matingen av familien er virkelig en slitsom oppgave. Du prøver å bygge opp noe, men må hele tiden holde øye med og bruke masse tid på å sørge for å få mat. Mat er så sterkt fokus i spillet at jeg sitter og arbeider med spillet i stedet for å kose meg med det.

Sånn sett er spillet Caverna bedre, det gir mye av den samme opplevelsen og matingen der er sterkt forenklet. Men Agricola er absolutt et godt spill, spesielt den nye versjonen fra Mayfair Games som kommer med enda flere og kule trebrikker, nye brett og noen modifiserte kort.

Terningkast: 5
 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

André «Takras» Nordstrand

André «Takras» Nordstrand

34, Kristiansand

En vakker dag fikk jeg en visjon. Et kall fra høyere makter - mitt eget ego! Jeg oppdaget brettspill og hvor fantastisk sosialt og morsomt det er. Jeg følte et kall for å spre gleden med andre.

Kategorier

Arkiv

hits