Du skal dø! Hva tar du med deg av skatter?

Terningkast 5Ta det helt med ro, du dør når du dør, det er ingen som skal drepe deg. Men! Du er en farao i Egypt - du er altså en Gud for de dødelige. Når du dør, må du ta med deg rikdommene dine videre, men det krever arbeid. Det er nemlig flere om samme kakebit.

I The Valley of the Kings skal du fylle skattkammeret ditt med rikdommer, større rikdommer enn andre «Guder» før deg. Det handler om å ha mest, selvsagt, men tiden er mot deg og verdisakene er ikke bare lett tilgjengelig.

Deck Building i en liten eske.

Dette er kortene alle starter med.

Dette er et såkalt «Deck Building» game. Alle spillerne begynner med samme kort på hånd (se bildet til høyre), men etter hvert som spillet utvikler seg, ender alle opp med helt unike kort i bunken sin. Hver spiller har sin egen kortbunke å holde styr på og trekker fra den ved behov. Kjøpte og brukte kort ender i en kastebunke. Når du er tom for kort å trekke, stokker du sammen kastebunken din og lager ny trekkebunke. På den måten får du nye og bedre kort på hånd utover tid.

På din tur kan du bruke hvert kort på en av tre måter:

  • Bruke dem som penger og kjøpe nye kort.
  • Legge det i gravkammeret ditt, men da blir det utilgjengelig resten av spillet.
  • Bruke teksten på kortet.

Kortene du kan kjøpe ligger i en pyramideform og du kan bare kjøpe de nederste kortene. Prisen er oppe til høyre og hva de kan gi av verdi senere er det tallet i gult. Det som er viktig å merke seg, er å samle på forskjellige sett av kort. Når du kjøper et kort, ramler pyramiden sammen og kortene «faller» ned til bunnen.

Pyramiden, startkort og gravkammeret ditt.

Skiller seg ut fra andre Deck Builders.

De fleste deck builders handler om å kjøpe seg mange kort og hele tiden få flere og flere kort. Det vil du selvagt her også, men du vil samtidig ha kort i gravkammeret. Dessuten, om du får for mange kort, mister du kontroll over hva du kommer til å trekke.

Poengberegning
Antall kort i settet Poeng
1 1
2 4
3 9
4 16
5 25
6 36
7 49

Ofte i slike spill vil du helst bli kvitt kortene du starter med så fort som mulig - de er de dårligste kortene i spillet. I Valley of the Kings er ikke dette tilfellet, kortene blir faktisk mer og mer verdifulle (som funksjon) jo lenger ut i spillet du kommer. Du kan manipulere kort i pyramiden, ofre kort og mer, men selve pengeverdien de representerer er svært dårlig.

Når spillet er over - det vil si når alle kortene er gått gjennom - er det på tide med scoring. Du får kun poeng for kort du har gravlagt, ingenting ellers. De sterke kortene er så fristende å beholde. De har stor verdi, både i penger og egenskap, men de er verd zip og nada på slutten om du ikke har fått dem begravd. Det er så vanskelig, så vanskelig å velge når du skal begrave dem eller faktisk bruke dem.

Poengene avhenger av hvor flink du har vært til å samle på samme typer kort. Det er nemlig der verdiene ligger: samle på det samme. Jo flere i samme kolleksjon, jo finere tar det seg ut.

Eksempel på kort som kan finnes i gravkammeret til slutt.

Dette er lett å lære, men vanskelig å mestre.

For det første digger jeg at spillet kommer i en kompakt eske som akkurat rommer plass til kortene som følger med. Det er ikke noe unødvendig luft i emballasjen, så dette er kjempeflott å ta med seg på tur. Til tross for sitt lille utseende er det mye dybde å finne her. Hvordan du går frem, hvor og når du gravlegger kort og ikke minst hvordan du jobber med eller mot dine motspillere er helt opp til deg og de du spiller mot. Det er så mange ting som kan endre seg fra spill til spill, selv om det er få kort det er snakk om.

Dette er lett å lære, men vanskelig å mestre. Når skal du begynne å ofre kort og hvilke kort skal du ofre? Slike valg må du gjøre hele tiden og du kjenner bare tennene gnisse seg sammen siden du har lyst å beholde alle kortene på hånd - de er så mye mer nyttig der enn som poeng.

Spillet er uten tvil en anbefaling og da tar jeg i betraktning at dette er en flott deck builder i en liten eske. Temaet og grafikken er så som så, men det skal mye til for at et tema om Egypt og faraoer skal fenge meg. Det finnes også en enkeltstående utvidelse kalt Valley of the Kings: Afterlife som tilbyr en annen variasjon av kortene. Det skal være mulig å kombinere disse to, men i mitt tilfelle lar det seg ikke gjøre uten sleeves, siden Afterlife har en merkbart mørkere bakside på kortene enn sin forgjenger, men begge spillene står på egne ben.

#spill #brettspill #gamer #gaming #game

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

André «Takras» Nordstrand

André «Takras» Nordstrand

34, Kristiansand

En vakker dag fikk jeg en visjon. Et kall fra høyere makter - mitt eget ego! Jeg oppdaget brettspill og hvor fantastisk sosialt og morsomt det er. Jeg følte et kall for å spre gleden med andre.

Kategorier

Arkiv

hits