Komme i gang med maling av miniatyrer

For noen dager siden la jeg ut en video med hvordan du ? som amatør og uvitende nybegynner ? har lyst å få malt figurene dine, men ikke tør ta det første steget. Vel, du kan enten se videoen eller lese videre her, dersom video ikke passer her og nå :)

Her er videoen, men rett nedenfor finner du innholdet i videoen i form av bilder og tekst.

 
Spillet jeg har valgt en figur fra er Mansions of Madness: Second Edition som avlaster rollen som Keeper og flytter den over til en telefon eller tablet. Tiden det tar å sette opp spillet gikk fra 30 minutt til 3 minutt. Det kaller jeg fremskritt!
Før og etter-bildet. Kjapt og gæli.Forberedelser

Som du ser på bildet over ligger malingen på som vann og det ser ikke bra ut. Jeg har påført malingen direkte på figuren og der har du første ting som må gjøres: priming! For at malingen skal ta feste, trenger du å forberede figuren. Da bruker jeg gjerne litt spray som du får kjøpt på en hobbybutikk. Fargen er ikke viktig for nå, men jeg har brukt svart i denne demoen. Svart er mest tilgivelig, siden det ikke viser godt områder du har glemt eller bommet på i etterkant.

Hvis du sprayer rett på en stående figur vil det gå galt. Lufttrykket vil dytte og velte ting rundt og det blir grisete. Jeg bruker en slags «tyggis» som jeg skaffet på bokhandelen, hvor jeg klistrer figuren fast på underlaget jeg vil spraye på. Ikke nok med at figuren står stille, men jeg kan flytte på underlaget slik at jeg kan få sprayet undersiden av figurene også.
 

Det ser ut som en katt som koser seg noe voldsomt.

Da går vi over til malingen. Jeg har stort sett bare erfaring med Citadel sin maling, men jeg liker den godt. Disse beholderne kommer med lokk som holder seg oppe, samtidig som du har enkel tilgang til maling som ligger i en spade på lokket. Veldig hendig. Men, hva trenger du?

Malingstyper

Det finnes forskjellige typer maling som brukes til forskjellige ting. Du trenger ikke alle, men jeg skal gi deg en kjapp oversikt over de forskjellige typene som Citadel har til disposisjon:

Aller først, vil jeg nevne om å tynne ut maling. For å tynne den ut, tar du en dæsj maling fra malingsbeholderen og overfører på et blandefat, gjerne noe billig plastikk. Etterpå tar du helt vanlig vann og påfører dæsjen og tynner ut. Hvor mye vann du trenger finner du fort ut av, og varierer fra maling til maling.

  • Base - Veldig tykk maling som ofte kan brukes som grunnlag på figuren. Du kan med fordel tynne ut malingen med vann, da basen er tykk og fort kan skjule detaljene i de flotte plastikkfigurene.
  • Layer - Litt tynnere maling som du gjerne bruker til å påføre lag med detaljer. Det ligger litt i navnet hva den brukes til. 
  • Shade - Dette pleier å være det siste jeg gjør på figuren. Etter jeg har malt alle de forskjellige fargene jeg vil ha på figuren med Base og Layer, kan jeg påføre Shade. Shade er meget tynn maling som du påfører i litt større mengder enn Layer. Væsken vil legge seg i krinker og kroker og fremheve konturene i figuren. Meget nyttig.
  • Texture / Dry - Dette er en spesiell type maling du ikke trenger å tenke på med det første, men jeg liker å ha metallisk Dry i nærheten. Dette brukes ofte for å lage vær-effekt, altså slitasje på figuren.

Før du kjøper maling, kan det være greit å finne ut hvilke farger du skal ha. I Mansions of Madness følger det med illustrasjoner av figurene, men som du ser på denne Star Spawn, er det særs lite variasjon. Dette passer veldig godt for et nybegynnerkurs som dette :D

Jeg fant en maling som passet. I og med at det er en stor figur med store flater, bruker jeg en stor pensel.

Pensler

Pensler får du enkelt tak i, men det finnes så mange av dem også. Hvilke skal du bruke? For det første vil jeg si med en gang: ikke vær gjerrig når det gjelder pensler! Kostene på tuppen går gjennom mye behandling, fra maling, til påføring til rensing. Hvis du bruker billige pensler vil du fort merke at kostene fliser seg til, faller av og blir uhåndterlige. Bruk litt penger på dette. Igjen er Citadel sine pensler ganske gode. Panduro selger for eksempel 6 pensler for 50 kr. UNNGÅ DEM!

  • Nåltynne pensler - Når du skal nå de små plassene på figuren. Dette er typisk under halsen, øynene eller hva som helst av småpirk hvor det er kjekt å ha kontroll på hvor du legger malingen.
  • Tynne pensler - Brukes gjerne for å legge Layer-maling på figurene. Du har fin kontroll og det blir lite søling.
  • Flate pensler - Som du ser på bildet under er det fint med flate pensler når du skal påføre store områder om gangen. Da får du jevn fordeling av maling og du slipper å bruke lang tid.
  • Flate pensler som er slitte - Ikke kast dem! Disse er fine til å bruke i etterkant for Dry og Texture.

Når Layer-malingen har tørket helt (15-30 minutt, avhengig av situasjon), kan du påføre Shade. I bildet under ser du at jeg har fuktet penselen meget godt med Shade og påfører figuren mye av malingen. Du ser tydelig hvordan skjelettet kommer frem og detaljene på figuren gjør det veldig lett å jobbe med.

Pass på at du ikke lager for store vanndammer, det blir gjerne litt stygt. Bare bruk penselen og spe ut malingen slik at det blir jevnt og fint. Det tar gjerne litt lenger tid for Shade å tørke, så la den stå en halvtimes tid, igjen avhengig av situasjon.

Avslutning

Du kan slutte av nå, men jeg har lyst å gjøre litt til. Nå er det på tide å fremheve detaljene igjen. Øynene spesielt. Her bruker jeg en veldig tynn pensel, finner litt rødfarge og maler forsiktig inn øynene. I tillegg finner jeg frem den samme grønnfargen jeg brukte til Layer og maler på nytt.

Her passer jeg på at jeg ikke har for mye maling på penselen, at jeg gjerne tørker litt av på avispapir før jeg maler på figuren. Nå ønsker jeg å få frem fargene igjen. I bildet over ser du at jeg har fått frem lyse øyebryn. Dette skaper en dybdefølelse og fremhever igjen detaljene på figuren.

Resultat av malingsarbeidet vil være variert, men ofte vil du få en glans, som du kanskje ikke vil ha. Veldig lite av klær og slikt har glans, derfor er det fint det finnes anti-glans. Jeg bruker i dette tilfellet Army Painters «Anti-Shine»-spray. Da følger jeg samme prosedyre som ved priming av figurene, men passer på at jeg er mer moderat med mengden. Hvis jeg tar for mye, vil figuren bli stygg, så hold avstand (ca 20-30cm) fra figuren og spray lett.

For å oppbevare alt sammen har jeg denne enkle beholderen fra IKEA. Det finnes helt sikkert mye proffe løsninger der ute, men denne esken rommer all malingen min, samt pensler, spray og avispapir, til og med noen figurer jeg holder på med.


Takk for at du fulgte med så langt og lykke til med malingen din! Hvis du lurer på noe, ikke vær redd for å spørre eller se videoen på toppen, der har jeg mer kommentarer enn du leser her :)

Forresten, figuren jeg maler er fra Mansions of Madness som kan kjøpes fra Gamezone.no.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

André «Takras» Nordstrand

André «Takras» Nordstrand

34, Kristiansand

En vakker dag fikk jeg en visjon. Et kall fra høyere makter - mitt eget ego! Jeg oppdaget brettspill og hvor fantastisk sosialt og morsomt det er. Jeg følte et kall for å spre gleden med andre.

Kategorier

Arkiv

hits